Dombházam

107 Kezdődik a gyepesítés és kezdődik!!! a felülvilágítók cseréje :)

2019. január 28. 20:15 - Dombházam

Hátul, a melléképület elé már nagyon régóta gyepet terveztem, de nem voltak meg hozzá még a feltételek. Most ennek is nekiálltunk. Péter betonszegélyt betonozott be oda, ameddig majd tart a gyep. Ide azért kell megerősített szegély, mert a másik oldalán majd téglakő burkolat lesz (a melléképület mögötti részen), és nagyobb igénybevételnek lesz kitéve ez a rész.  A gyepet a sövénytől, csak téglakőszegély választja el, mint mindenhol máshol.

2018 augusztus 21.tn_2018-08-21_078.jpg

Közben hatalmas lyukfúróval megejtett néhány lyukat, ahova kellett ;). Lyukat fúrt a garázs déli falára is, kettőt. Ide majd ventilátor jön.

2018 augusztus 22.tn_2018-08-22_001.jpg

Aztán lyukat fúrt a lakókonyhában is: a kandalló kéménybevezetésének.

2018 augusztus 26.tn_2018-08-26_001.jpg

Közben gyönyörű volt a zöldségeskertünk :)

2018 augusztus 29.tn_2018-08-29_001.jpg

Visszatöltöttük a szegély mellé a talajt. És közben persze kiépítette a leendő gyep öntözőrendszerét is ide ;) (a zöld dobozban vannak a csapok).

2018 augusztus 29.tn_2018-08-29_012.jpg

És bekerült a két ventilátor is a garázs déli falára (egy „alulra”, egy „feljebb).

2018 augusztus 29.tn_2018-08-29_017.jpg

tn_2018-08-29_018.jpg

Egyszer volt egy kis ideje, és néhány téglakövet szétflexelt nekem felesbe, oda ahol hiányoznak a téglakövek a „művemből” :D. Először roppantóval próbálkozott, de az csak tört, ahol az gondolta ;). Így maradt a flexelés, ami iszonyatosan poros meló…. ezért csak néhányat csinált meg egyelőre…. majd ;)

2018 szeptember 02.tn_2018-09-02_025.jpg

tn_2018-09-02_030.jpg

A teraszon még mindig kellemes árnyékot nyújtottak a hajnalkák hatalmas zöldtömegükkel :)

2018 szeptember 10.tn_2018-09-10_002.jpg

Időközben már lassan startoltunk a felülvilágítók cseréjével. Hosszú-hosszú keresgélés után, iszonyat sok ajánlatkérés után, sok-sok hitegetés után, állandó újratervezés után … végre megtaláltuk azt a céget, ahol megrendeltük, legyártattuk a felülvilágítókhoz a háromszögletű, háromrétegű, melegperemes, hőszigetelt üvegeket, összesen 42 darabot.

Így leírva egész rövidnek tűnik, de tényleg hosszú folyamat volt, már néhány éve készültünk rá. Azt tudtuk, hogy fa keretet/alapot még egyszer nem akarunk. Először Hegedűs Zsolt a fát wpc-vel helyettesítette a tervben. Ez látszik majd mindenhol a konszignációkon is, amiket a későbbiekben mutatok. Volt is asztalos, akivel megbeszéltük és el is vállalta, a munkadíj nem is lett volna sok. Aztán kértünk árajánlatot magáról a wpc-ről a gyártó cégtől. Na, itt ismét elakadtunk, mert horror ár volt, pedig csak simán kerítés elemeket kértünk volna. Ekkor azt mondtam Zsoltnak végső elkeseredésként: Nem lehetne csak a semmiből megcsinálni? Először nevetett rajta, de aztán átgondolta: Így a „semmire” ültettük az üvegeket ;) … pontosabban, mivel azt ajánlotta, hogy a kürtők oldalról kapjanak plusz XPS szigetelést, ezt a hőszigetelést vigyük fel a vízszintes részre is, és az legyen az üvegek „ágya”. Így végülis arra kerültek az üvegtáblák, amiket önhordó szerkezetként készítettünk el.

Persze, előre kellett utalni a nem kevés (666e Ft) pénzt (mivel formaüvegekről van szó, ezért még felárat is számolnak, tehát a négyzetméter dupláját)… de a többi cég ennél jóval többet kért, és ez a cég régi, megbízható, kaptunk több milliós árajánlatokat is :D.  A tervezőnk (Hegedűs Zsolt) eredetileg négyrétegű üvegeket tervezett (ez látszik a konszignáción is), de azt mindenki horror áron vállalta volna be.

Tehát kifizettünk sok-sok pénzt 42 db háromszögletű üvegért. Annyit még hozzátennék, hogy – tanulva az eredeti „hibánkból” – amikor az egész konszignációt elküldtük ajánlatkéréseknél, az utóbbi hónapokban már nem küldtük senkinek a konszignációt, csak az üvegek rajzát. Ez azért volt praktikusabb, mivel – mikor az egész konszignációt küldtük – akkor kb. hülye milliomosnak :D néztek minket és az ajánlattételi tolluk is vastagabban fogott a cégeknek ;).

A szerkezet megépítését magunkra vállaltuk… mert persze, amikor „szakembereket” kértünk volna fel rá, senki!!! nem vállalta, hiszen fogalma sem volt róla hogyan kell – mivel még nem próbálta ;) – így a konklúziójuk az volt, hogy kivitelezhetetlen.

Emlékeztek, a felülvilágítóink sajnos cserére érettek, mivel a keretük fából volt, a párától el kezdtek korhadni, jöttek a faodvasító lóhangyák és szép lassan megették a fejünk fölül a felülvilágítókat ;)

Szóval a felülvilágítócserét már nem fordíthattuk vissza, elindult a folyamat. :)

A lecserélendő felülvilágítóktn_felulvilagitok.JPG

Közben elérkezett az az idő, amikor eldöntöttem, most van itt az ideális feltétele a füvesítésnek, hát belevágtam ;). Több (8) kisebb helyen kellett füvesítenem. Először alaposan kitisztítottam a területeket (persze ezeket már egy jó ideje folyamatosan tisztán tartottam/gyomláltam). Csak mechanikai gyomirtásra gondoljatok, sosem használok vegyszert! Azután alaposan betöltöttem saját termelésű komposzttal. Közvetlenül vetés előtt hengereztem. Egy kedves ismerősömtől kaptam kölcsön egy traktorhoz köthető vashengert. Viccesen néztem ki, amikor ezt a bazinagy hengert huzigáltam… ami ráadásul még nyikorgott is :D… és jó nehéz volt.

Szeptember 6-án vetettem először ( a terasz mellett, a szennyvíztisztító mellett, és elöl a kerítés mellett – azon a helyen, amit amikor régebben készítettük a kerítést, a birodalom őre kirohangászott.)…. amihez a fűmagot már májusban megvettem :D

Hogy ne legyen egyszerű a vetés, közvetlenül hengerezés után, de még vetés előtt, minden egyes helyet körbe kellett kerítenem, hogy a kutyánk ne kaparja ki/ne feküdjön bele a frissen vetett részbe ;). Ez nagyon megbonyolította az egészet. Főleg a vetés végén az újabb hengerezéskor már állandóan beakadtam a kerítésbe ;).

A szeptember 6-ai vetés nagyon gyorsan kikelt, hála a gondos ápolásnak ;). Nem hagytam sosem kiszáradni és az idő is tökéletes, meleg volt :) . Meg persze érezték is a fűmagocskák, hogy szeretem őket :D

5 nappal a vetés után, már ekkora volt a fű a terasz melletti vetésnél. Nagyon örültem neki :)

2018 szeptember 11.tn_2018-09-11_002.jpg

Messziről még nem látszott annyira :D

2018 szeptember 11.tn_2018-09-11_003.jpg

 

Az időszak pénzügyi összesítése:
2018 augusztus 17. és 2018 szeptember 11. között összesen 696.000,-ft

(kültéri dugalj, csokik, villanykapcsoló, kötődoboz (melléképület), 6beton gyeprács, 3cement, pvc cső, csavarok felülvilágítóhoz, menetes szár felülvilágítóhoz, flexkorong, kőfúró készlet, 42 db háromszög üveg felülvilágítók cseréjéhez, +szállítás, üvegfogó tappancs, menetes szár, 5 toldó felülvilágító cseréjéhez, 2 szellőzőrács garázs ventilátorhoz, kesztyű)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dombhazam.blog.hu/api/trackback/id/tr7314594580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása