Dombházam

62 Villáminterjú Hegedűs Zsolt építésszel

2016. április 15. 21:12 - Dombházam

MERRE TOVÁBB?

Riport Hegedűs Zsolt építésszel

 

Az elmúlt 25 év alatt kb. 60 dombházad valósult meg… Mi az, ami változott bennük?

Az elején préselt, stabilizált földtéglából épültek a boltozatok és kupolák. Utána égetett kisméretű téglából, akár bontottból is, vagy terméskőből, mint nálatok, s megjelentek a fa gerendák is.

Máriahalom

tn_mariahalom.JPG

Balassagyarmat

tn_balassagyarmat3.jpg

Bőny

tn_bony_01.jpg

Szászberek

tn_szaszberek.JPG

 

És a boltozatokat is hőszigetelitek már…

Igen. Bár a vastag földtakaró kiváló hőtároló, de az egyre szélsőségesebb időjárás, valamint a fűtési szükséglet minimalizálása miatt ma már elengedhetetlen. Ahogy a nyílászárók légzárása miatt a szellőzés biztosítása is.

Mint a passzívházaknál?

Nem, semmiképpen! A mennyiségi szemlélet helyett a minőség, az élő, a természetes szolgálja az embert, így a ventillátorok (+elektroszmog) helyett gravitációs szellőzést, „napkémény” kürtőt használunk.

A hőszigetelés is ezért égetett agyaggolyó és szalmabála?

Igen. Nagymamánál régen szalmazsákos ágyban aludtunk, tollal-pehellyel töltött dunyhával takaróztunk, a jóleső meleget fatüzelés adta, azon készült az étel, a friss vizet kézzel, kerekes kútból húztuk… Mára – szinte mindent elfelejtve – azt hisszük, hogy a „korszerű” az biztosan jó…

De megtalálni, majd meg is valósítani a valóban jót, nagy kihívás. Kevesen vállalják. Mit lehet megoldás?

Az első az elérhetővé tétel. Ma az alternatív dolgok gyakran túl drágák. A dombházaknál is fontos szempont a kedvező ár, hogy bárki, aki építkezik, meg tudja azt valósítani. Ezért jelent meg egy új irány is: a farácskupolás szalmabála vagy könnyűvályog házak még gazdaságosabbak, így jóval gyorsabban és olcsóbban megvalósíthatók. Olyanoknak is alternatívát kínálva, akik szerényebb anyagiakkal bírnak (akár csak CSOK-kal…).

Farácskupolás szalmabála. Tök.

tn_tok_5327.JPG

És abban kevesebb a kihívás?

Ez a második szempont. A dombház építtetőim eddig egyénileg küzdötték végig a saját építkezésüket. E párhuzamos utak helyett a jövő az összefogásé, igazi megoldást a közösség ereje adhat…

Ahogy régen a kalákák?

Igen, de egészen új módon. Társaimmal most egy olyan együttműködő közösségi hátteret formálunk, mely „kitaposott” utakkal képes segíteni a házépítés folyamatát…

Tök

tn_tok_6645.JPG

Hú, ez nagyon izgalmas! Lehet már csatlakozni?

Igen, már gyűlnek a fészeképítő fecskék…

Remélem hallunk majd rólatok!

 

(fotók forrása: Hegedűs Zsolt)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dombhazam.blog.hu/api/trackback/id/tr768631270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása